مقالات

موضوع:

وبگردی

تاریخ انتشار:

1397/4/9

ارز توافقی در بورس

جزئیات قیمت‌گذاری ارز توافقی در بورس

 
درهفته جاری دو اتفاق مهم در نحوه قیمت‌گذاری و معامله ارز و سکه رخ می‌دهد. قرار است از اوایل هفته جاری بخشی از ارز حاصل از صادرات که حدود 8.5 میلیارد دلار است در بورس قیمت‌گذاری و به واردکنندگان کالاهای اولویت سوم یا همان کالاهای مصرفی اختصاص یابد. از سوی دیگر طبق اعلام بانک مرکزی از 10 تیرماه جاری معاملات اوراق گواهی سپرده سکه در بورس آغاز می‌شود.

به گزارشصبحانه،دولت انتظار دارد با راه‌اندازی بازار ثانویه برای این دو کالای پرمتقاضی در بازار که طی ماه‌های اخیر با رشد قیمتی بالایی روبه‌رو بوده است، بازار متعادل‌تر شود.
 
پس از آنکه دولت در 21 اردیبهشت ماه امسال با اعلام نرخ 4200 تومانی برای دلارهرگونه نرخ بالاتر از این رقم را غیرقانونی و قاچاق تلقی کرد، کارشناسان اقتصادی از دولت خواستند برای بهبود شرایط بازار و تأمین بخشی از نیازهایی که درلیست اولویت‌های بانک مرکزی قرار ندارد، بازار ثانویه ارز را راه‌اندازی کند. اکنون با موافقت دولت و در بسترمعاملاتی بورس تهران این بازار به طور رسمی فعالیت خود را آغاز می‌کند.
 
براساس برنامه جدید دولت تمام کالاهای وارداتی به کشور در چهار گروه تقسیم‌بندی شد که گروه نخست شامل کالاهای اساسی، گروه دوم مواد اولیه و واسطه‌ای، گروه سوم کالاهای مصرفی کمتر ضروری و گروه چهارم کالاهای ممنوعه می‌شود. هفته گذشته مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی خبر عرضه ارز توافقی از هفته جاری در بورس تهران را اعلام کرد. طبق گفته‌های این عضو کابینه با تصمیم دولت، صادرکنندگان می‌توانند ارز حاصل از صادرات خود را پس از ثبت اظهارنامه صادراتی، در بورس تهران عرضه کنند. از این پس وارد‌کنندگان پس از ثبت سفارش، می‌توانند ارز مورد نیاز خود را با مراجعه به بورس تهران تأمین کنند.
 
ارزی برای کالاهای اولویت سوم
 
درحالی که قرار است بزودی بخشی از ارزحاصل از صادرات کشور در بورس تهران قیمت بخورد، هنوز جزئیات و قیمت پایه آن مشخص نیست. درهمین زمینه مدیرنظارت بر بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار دراین باره گفت: ارز توافقی برای صادرکنندگان و واردکنندگان کالاهای اولویت سوم یا کالاهای مصرفی طراحی شده است.
 
محسن خدابخش توضیح داد: براساس مصوبه دولت، صادرکنندگان کالا می‌توانند ارز حاصل از صادرات خود را به نرخ رسمی 4200 تومانی به واردات کالاهای اولویت سوم اختصاص دهند و بدین ترتیب حق استفاده از گواهی صادراتی را در بازار بورس با نرخ رقابتی به واردکنندگان این گروه واگذار کنند.
 
به‌گفته وی واردکنندگان نیز این گواهی را با نرخ رسمی 4200 تومان خریداری می‌کنند و مابه‌التفاوت معامله بورسی به صادرکننده پرداخت می‌شود.
 
این مقام مسئول در سازمان بورس درپاسخ به این سؤال که آیا نرخ توافقی ارز به آنچه امروزه در بازارغیررسمی داد وستد می‌شود نزدیک خواهد بود؟ اظهارکرد: این بخش از ارز حاصل از صادرات با همان نرخ 4200 تومان وارد بورس شده و واردکننده باید درخصوص قیمت اظهارنامه صادراتی با صادرکننده به توافق برسد.
 
وی اضافه کرد: برای اینکه نرخ تعیین شده در بورس برای ارز کنترل شود، همانند سهام یک دامنه نوسان روزانه برای آن درنظر گرفته می‌شود که ممکن است از 5 درصد مرسوم در بازار بورس هم کمتر باشد.
 
خدابخش تصریح کرد: بدین ترتیب نرخ بخشی از ارز ورودی به کشور در بازار بورس کشف قیمت می‌شود و نرخ آن براساس سازوکار بازار که همان عرضه و تقاضاست متفاوت خواهد بود. بااین حال نظارت دقیقی روی معاملات و نرخ‌هایی که کشف می‌شود اعمال خواهد شد.
 
مدیرنظارت بر بازارهای سازمان بورس درپایان تأکید کرد: این طرح دارای سه ضلع شامل بانک مرکزی، وزارت صنعت و بورس است که موفقیت آن نیازمند همکاری تمام این نهادهاست. دراین طرح وزارت صنعت نام صادرکنندگان مشمول ارز را ثبت می‌کند، بانک مرکزی باید ارز را تخصیص دهد و بورس نیز بستر معاملاتی را فراهم کند.
 
برپایه اطلاعات موجود، اولویت نخست کالاهای وارداتی مجموع کدهای تعرفه گروه یک، ۱۸۰۳ ردیف به ارزش حدود 23.5 میلیارد دلار که از محل منابع ارزی در اختیار بانک مرکزی (نفت) مطابق با ضوابط و دستورالعملی که از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای جلوگیری از بروز کمبود یا واردات بیش از نیاز تدوین خواهد شد، پرداخت شود. گروه دوم نیز با مجموع کدهای ۳۳۷۳ ردیف تعرفه به ارزش حدود ۲۰ میلیارد دلار که از ارز صادرات غیرنفتی در سامانه نیما باید تأمین شود. گروه سوم هم مجموعه کدهای ۳۳۷۳ ردیف تعرفه به ارزش حدود 8.5 میلیارد دلاراست که از ارز صادرات غیرنفتی که طبق توافق خریدار و فروشنده ارز و با ثبت در سامانه «سماصا» تأمین ارز خواهد شد.
 
آغاز معاملات اوراق گواهی سپرده سکه در بورس از فردا
 
درحالی که بسترهای قیمت‌گذاری بخشی از ارز کشور در بازار بورس فراهم شده است، طبق برنامه بانک مرکزی بورس پذیرای سکه طلا نیز خواهد بود تا با معاملات اوراق سپرده سکه قیمت این محصول پرطرفدار متعادل شود. بانک مرکزی با هماهنگی بورس اوراق بهادار از روز یکشنبه 10 تیرماه در اقدامی جدید، امکان عرضه تمام حواله‌های پیش فروش شده سکه را در بورس فراهم می‌کند. این اوراق پس از موعد سررسید در حکم مالکیت سکه طلا بوده و قابل خرید و فروش در صرافی‌ها خواهند بود.
 
سید محمود احمدی دبیرکل بانک مرکزی درخصوص طرح پیش فروش سکه که در راستای ایجاد تعادل قیمت سکه در دستور کار این بانک قرار گرفت، گفت: براساس این طرح 7.6 میلیون سکه از بهمن ماه سال 96 لغایت اواسط اردیبهشت سال‌جاری پیش فروش شد و به نظر می‌رسد با تزریق این تعداد سکه به بازار کاملاً شاهد متعادل شدن وضعیت قیمتی سکه طلا باشیم.
 
وی درخصوص وعده تحویل سکه‌های پیش فروش شده توسط بانک مرکزی گفت: این بانک متعهد به تحویل تمامی سکه‌های پیش فروش شده است و آمادگی کامل برای این امر وجود دارد با این حال امکان جدیدی در راستای نقدپذیری و تبادل گواهی‌های پیش خرید سکه برای پیش خریدکنندگان به وجود آوردیم تا این افراد بتوانند گواهی سکه‌های خود را قبل از سررسید، در بازار بورس به فروش رسانند. همچنین  کسانی که تمایل به سرمایه‌گذاری در حوزه سکه دارند می‌توانند با مراجعه به بورس، اوراق سکه را خریداری کنند.
 
دبیرکل بانک مرکزی درخصوص سازوکار اجرایی اوراق سکه گفت: پیش خریدکنندگان می‌توانند با مراجعه به کارگزاری مربوطه، گواهی پیش خریدشده سکه را به اوراق سکه تبدیل کنند و از طریق کارگزاری، کل سکه پیش خریدشده یا بخشی از آن را عرضه و به‌صورت توافقی و براساس قیمت پایه‌ای که مشخص می‌شود، واگذار کنند. دارندگان نهایی این اوراق که در حکم سند مالکیت سکه‌های طلا بوده پس از زمان سررسید می‌توانند با مراجعه به شعب منتخب بانک ملی، سکه خود را تحویل گیرند یا از خدمات نگهداری بانک ملی یا کارگزار مربوطه استفاده کرده و مخاطرات ناشی از سرقت و مفقودی سکه‌های طلا را کامل از خود دور کنند. همچنین همانگونه که ذکر شد این گواهی‌ها قابلیت خرید و فروش در صرافی‌ها را خواهند داشت و عملاً نیازی به تحویل و نگهداری سکه‌های طلا نخواهد بود. وی افزود: با توجه به قوانین کشور، اوراق سکه که در بورس عرضه می‌شود معاف از مالیات است./ایران
1397/04/09
 


مقالات مرتبط

سریع ترین شهرهای در حال رشد جهان! بیشتر
ارز تخصیصی خودرو بیشتر
نابسامانی ارز بیشتر
تمامی حقوق برای وحید میرزایی محفوظ است