مقالات

موضوع:

بازرگانی

تاریخ انتشار:

1396/12/12

ارسال کالای فریت

کالای فریت باری است كه مسافر حداقل 24 ساعت قبل از پرواز و پس از تشریفات گمرك آن را به شركت حمل و نقل با ارائه بلیط و پاسپورت تحویل و برای آن بارنامه صادرمی‌شود . كالای فریت شده می‌بایستی یك ماه قبل و یا یك ماه بعد از خود مسافر به ایران برسد مشروط بر اینكه فرستنده و گیرنده كالا خود مسافر بوده و در زمانی كه در خارج از كشور بوده فریت كرده باشد . شرایط مربوط به ایرانیان مقیم خارج كه برای اقامت دائم به كشور وارد می‌شوند و یا كسانی كه بیش از یكسال خارج از كشور بوده‌اند ، در صفحات آتی ذكر خواهد شد . برای ترخیص كالای فریت شده بارنامه و ترخیصیه كه توسط شركت حمل و نقل صادر می‌شود ، گذرنامه و همچنین حضور صاحب كالا الزامی است .

لوازم خانه و اشیاء شخصی مستعمل ایرانیان با هر نوع گذرنامه (عادی - دانشجویی - خدمت - سیاسی) كه مدت اقامت آنان در خارج یكسال تمام و یا بیشتر بوده و ششماه آخر آن متوالی باشد و همچنین لوازم منزل و اشیاء مستعمل اتباع خارجه كه برای اقامت به ایران وارد می‌شوند از پرداخت حقوق گمركی و سود بازرگانی معاف می‌باشد . مشروط براینكه :

الف ) لوازم و اشیاء مزبور از كشور محل اقامت مسافر حمل و یكماه قبل تا نه ماه بعد از ورود مسافر به گمرك برسد مگر در موارد قوه قهریه (فورس ماژور) به تشخیص كمیسیون رسیدگی به اختلافات گمركی .

ب ) لوازم و اشیاء مزبور با وضع و شئون اجتماعی مسافر متناسب بوده و جنبه تجاری نداشته باشد .

ج ) ظرف مدت 5 سال قبل از آن از چنین معافیتی استفاده نكرده باشد .

تبصره 1 

این قانون شامل ایرانیان مقیم خارج كه برای اقامت دائم به ایران بازمی‌گردندنیزمی‌شود.

تبصره 2 

كارمندان دولت كه برای انجام ماموریت یكساله یا بیشتر به خارج اعزام می‌شوند در صورتیكه قبل از پایان ماموریت و توقف یكساله از خارج احضار شوند مشمول شرط مدت یكسال توقف مذكور در این بند نخواهد بود .

منظور از اشیاء و لوازم شخصی مذكور در این قانون ، اشیائی است كه عرفا فقط مورد استفاده صاحب آن قرارگیرد و منظور از لوازم منزل لوازمی است كه عرفا مورد استفاده صاحب آن اشیاء هنگام اقامت در یك محل باشد .

مسافر لوازم منزل مستعمل مشمول بند 6 ماده 37 قانون امور گمركی را می‌تواند از هر نوع یكدستگاه با معافیت ترخیص نماید ، در صورتیكه دو دستگاه داشته باشد برای یك دستگاه مازاد در صورت داشتن شرایط ترخیص طبق رویه جاری با پرداخت حقوق گمركی و سود بازرگانی بمیزان دو برابر و عوارض مربوطه ترخیص نماید . (مثل یخچال و فریزر و تلویزیون و …) 

ایرانیان مقیم خارج كه به كشور باز می‌گردند با داشتن شرایط اقامت یكسال و یا بیشتر كه ششماه آخر آن متوالی باشد می‌توانند آلات و ابزاردستی مربوط به كار یا حرفه خود را كه در مدت اقامت در خارج از آن استفاده می‌نموده همراه داشته باشد (این بند شامل حال اتباع خارجه كه برای اقامت یا كار به ایران وارد می‌شوند نیز میشود) .

مسافران خارجی و سیاحان یا ایرانیان مقیم خارج از كشور كه با خودروی شخصی وارد كشور می‌شوند هرگاه برای خودرو مزبور جواز عبور (كارنه دوپاساژیا تریپتیك) از كانونهای‌جهانگردی كشورهای ملحق به قرارداد ورود موقت وسایط نقلیه شخصی در دست داشته باشند و به گمرك ورودی ارائه دهند می‌توانند تا سه ماه با توجه به اعتبار جواز عبور بدون التزام به تسلیم اظهارنامه یا تادیه وجه‌الضمانی به گمرك از وسیله نقلیه خود در كشور استفاده كنند ، و یا در مدت مزبور چندین بار با وسیله خود از راههای مجاز وارد و خارج شوند . اداره گمرك می‌تواند به درخواست متقاضی در صورت داشتن عذر موجه مدت استفاده از وسیله نقلیه در داخل كشور را حداكثر تا پایان مدت اعتبار جواز تمدید كند . 

تبصره 1 

استفاده از مزایای این ماده موكول به این است كه جواز عبور دارای سه شرط باشد :

1 - جواز مزبور برای ورود وسیله نقلیه به ایران دارای اعتبار باشد .

2 - مندرجات و اوصاف مذكور در جواز عبور با مشخصات وسیله نقلیه وارده مطابق باشد .

3 - در هیچیك از قسمتهای مختلف جواز مزبور آثار قلم خوردگی یا حك یا اصلاح وجود نداشته باشد مگر این كه كانون صادر كننده جواز ، اصلاحی را كه بعمل آمده ، با مهر و امضای خود گواهی كرده باشد .

تبصره 2

ایرانیان مقیم خارج از كشور به شرطی می‌توانند از مقررات این ماده استفاده كند كه قبل از ورود به ایران لااقل ششماه متوالی یا بیشتر در خارج اقامت داشته باشند . مسافران وارده از مناطق آزاد تجاری هم مثل سایر مسافرین ورودی از كشورهای خارج می‌توانند تا مبلغ 160 دلار كالا وارد نمایند .

مسافران مناطق مذكورباارائه بلیط و كارت شناسایی معتبر می‌توانند طبق مقررات كالای همراه خود را ترخیص نمایند و با ارائه كارت مناطق آزاد فقط برای یكباردرسال می‌توان ازمعافیت مسافری استفاده نمود . اضافه بودن از حد سقف ارزش مقرر قانونی ، جنبه تجاری داشتن كالا و یا به دلایل دیگر ، نظیر ممنوعیت ورود و یا تكرار آن به حدی كه از جنبه مسافری خارج و به صورت یك روند تجاری درآمده باشد كه در این مورد كالا باید از كشور خارج گردد . این عمل را مرجوع نمودن كالا می‌نامند و گمرك با تنظیم صورت مجلس مرجوعی و ابلاغ به صاحب كالا در مهلت مقرر (چهارماه در گمركات زمینی و دو ماه در گمركات هوایی) توسط ذینفع باید از كشور خارج گردد .

مسافرینی كه در یكسال بیش از یكبار مسافرت می‌نمایند هرگاه در مسافرتهای بعدی كالای غیرمجاز از همان نوعی كه در سفر یا سفرهای قبلی همراه‌آورده و براساس مفاد این ماده مرجوع كرده باشند ، مجددا وارد و به گمرك اظهار نمایند كالای مزبور دیگر قابل ترخیص و یا اعاده نبوده و باید بلافاصله نسبت به ضبط آن اقدام شود .(تبصره ذیل ماده 55 آ.ا.ق.ا.گ)

هرگاه از سوی صاحب كالا ، كالای مرجوعی و یا كالای وارده در مهلت معینی كه قانون تعیین نموده (گمركات هوایی دو ماه و برای سایر گمركات 4 ماه) جهت اعاده به خارج و یا ترخیص اظهارنشود كالا متروكه می‌شود و پس از مهلت مقرر در اختیار سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیكی قرار می‌گیرد .

كالای متروكه پس از تنظیم اظهارنامه متروكه و ارزیابی و ارزش گذاری و تعیین حقوق گمركی وسود بازرگانی و عوارض و هزینه‌های متعلقه عینا تحویل سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیكی میگردد و گمرك در آن حق هیچگونه دخل و تصرفی را ندارد .مسئولیت خسارت وارده به كالا و فقدان آن قبل از ورود به عهده شركت حمل و نقل می‌باشد . شركت حمل و نقل می‌بایستی كالا را صحیح و سالم تحویل صاحب كالا و یا انبار نماید و گمرك هیچگونه مسئولیتی در موارد فوق ندارد .(بعنوان مثال درگمرك امانات پستی شركت پست مسئولیت حفظ و نگهداری كالا را دارد.)

مقالات مرتبط

انوانتر چیست بیشتر
اصطلاحات تجاری بیشتر
اصطلاحات بازرگانی بیشتر
تمامی حقوق برای وحید میرزایی محفوظ است