یادداشت هفته استاد وحید میرزائی در جهان اقتصاد:
استقبال از بازار سرمایه و حضور صدها هزار سهامدار جدید باعث شده تا رفتار و ادبیات تالار بورس از شرایط گذشته و کلاسیک خود فاصله بگیرد و شکل تازه اى از تریدرى ظهور کند. در دنیاى بورس همیشه قاعده خرید به این شکل بود که یک سهامدار پیش از خرید یک سهم مولفه هاى متعددى را مورد توجه قرار مى داد و در نهایت اگر سهم مورد نظر همه شرایط و فاکتورهاى لازم را داشت، تریدر اقدام به خرید مى کرد.
نقدشــوندگى، خرید پلکانى، کیفیت سود ســازى، بررسى بنیادى، تحلیل تکنیکال، مطالعه ترازنامه، حجم معاملات، میزان شناورى، بررسى نتایج آخرین مجمع، رعایت تنوع سهم در سبد سهام و استراتژى سرمایه گذارى تنها بخشى از مطالعات و بررسى تریدرها براى خرید یک سهم بود درحالى که طى چند ماه اخیر با ورود صدها هزار نفر به بورس، رفتار و ادبیات تازه اى در بازار سرمایه شکل گرفته است.
در حال حاضر بسیارى از افراد جدید الورود بدون هیچ مطالعه اى و تنها براساس رفتار هیجانى اقدام به خرید یک سهم مى کنند و بلافاصله پس از خرید در سایت ها، کانال ها و شبکه هاى مجازى اقدام به بازاریابى و تبلیغات براى سهم مى کنند! این روزها صداى حراج و حراجى دادزن ها را نه در جلوى تیمچه بازار و جلوى در مغازها بلکه در کامنت ها و هشــتک هاى فضاى مجازى مى توان شنید! عبارت هاى نظیر سهم جامانده بازار، سهم بنیادى فراموش شده، آغاز رشــد شارپى، این سهم تازه راه خود را آغاز کرده و یا آخرین فرصت براى خرید فلان سهم، تنها بخشى از تبلیغات این دادزن هاى فضاى مجازى است.
درواقع این روزها افراد بدون هیچ مطالعه و تحلیلى ابتدا اقدام به خرید یک سهم مى کنند و بلافاصله در سایت ها و کانال هاى بورسى اقدام به تبلیغات مى کنند تا گروهى دیگر تحت تاثیر قرار گرفته و سهم را باقیمت بالاتر خرید کنند، قائده اى که از نظریه اقتصادى "احمق تر از من" پیروى مى کند!
تئورى احمق تر از من یا (Greater fool theory) یک نظریه اقتصادى است که طبق آن قیمت یک ســهم و یا اجناس، نه بر اســاس ارزش ذاتى آنها، بلکه بر پایه عقاید و انتظارات غیرمنطقى بازار تعیین مى شود. یک خریدار قیمت یک کالا را اینگونه توجیه مى کند که مى تواند در آینده کسى را پیدا کند که حاضر باشد کالا را با قیمت بیشتر بخرد؛ یا به عبارتى دیگر همیشه کسى احمق تر از وى پیدا مى شود که حاضر باشد مبلغ بیشترى براى آن کالا و یا سهم بپردازد. کسى که بر اساس این نظریه سرمایه گذارى مى کند، کالا یا سهامى را بدون توجه به کیفیت آن خریدارى مى کند با این امید که آن را در زمانى کوتاه به خریدار دیگرى بفروشد. ممکن است ســرمایه گذار بعدى هم با همین تئورى اقدام به خرید کند. اینگونه حباب هاى اقتصادى در نهایت میترکد و ارزش سهام مذکور نیز به دلیل فروش یکباره و زیر قیمت به سرعت سقوط مى کند. آنچه مسلم است طى چند ماه اخیرتعدادى بدون هیچ پشتوانه علمى و مطالعه تنها به دلیل تسلط در فعالیت هاى فضاى مجازى وارد بازار سرمایه شده اند و پس از خرید یک سهم شروع به تبلیغات و داغ کردن هشتک هاى یک سهم مى کنند تا سهم خود را با قیمت بالاتر به فروش برسانند! اقدامى که نشانه هاى آن را مى توان در صف هاى خرید و فروش غیر منطقى میلیونى و ظهور ده ها سیگنالیست جدید مشاهده کرد.
اضافه کردن دیدگاه جدید